Alle Overige Specials

Veel van onze speciale projecten zijn in te delen in vaste categorieen. Er blijven altijd voorwerpen over die eigenlijk nergens in te passen zijn. Een selectie vindt u op deze pagina.

Middeleeuwse brillenkoker

Knijpbrillen met een houten of benen scharnierend montuur treffen we aan vanaf de veertiende eeuw. Ter bescherming van de kwetsbare bril diende een leren etui, of koker. Meestal gemaakt van leer en gehard met bijenwas om het extra stevig te maken.

Kalot van Willem van Oranje

Op een beroemd portret van omze 'vader des vaderlands'zien wij Willem van Oranje afgebeeld met een hoofddeksel dat ook als 'kalot' bekend staat. Vaak waren deze van textiel gemaakt. Op basis van studie van o.a. het schilderij zijn wij tot de conclusie gekomen dat Willem hier een lederen variant draagt, waarvan de buitenste laag versierd is dmv uitstansingen.

Narrenschoen

Een bekend beeld aan het middeleeuwse hof was de nar, ook bekend als 'zot' of 'dwaas' die diende ter vermaak van hofhouding en publiek. Deze koddige figuur was vreemdsoortig uitgedost, wat natuurlijk ook in het schoeisel tot uiting kwam.

Medisch instrumenten-etui

Artsenij is zo oud als de weg naar Rome, op de keper beschouwd eigenlijk nog ouder! Medici maakten gebruik van allerlei instrumenten die bijdroegen aan de behandeling van de patient. Voor een re-enactor maakten wij een lederen etui om het instrumentarium in op te bergen.