Re-enactment in Charles Dickens - Victoriaanse stijl

Op markten en evenementen kunnen wij in negentiende eeuwse kledij een ouderwets beeld geven van hoe het er rond 1850 uitzag met onder meer een schoorsteenveger, Queen Victoria, schoenpoetser, flanerende welgestelden, een fotograveur, dolende kinderen en gewoon werkvolk.

Dickensfestijn Deventer

De 19e eeuwse stad van Charles Dickens herleeft elk jaar in volle glorie in de gastvrije Hanzestad Deventer. In het gehele Bergkwartier komen meer dan 500 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door meer dan 100.000 bezoekers.

Sfeerbeeld

Niet alleen op straat, maar ook achter ramen en door openstaande deuren komt de romantische sfeer en tijd van Dickens de bezoekers tegemoet. Er lopen weeskinderen rond, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, gekken en dronkaards, maar ook kantoorklerken, deftige notabelen en de bekende figuren uit de boeken van Dickens. De geuren van punch, houtvuurtjes en gepofte kastanjes vermengen zich. Duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen het decor.

Pieck Parade Haarlem

Een soortgelijk festijn vindt eveneens jaarlijks plaats in Haarlem, onder de naam 'Anton Pieck Parade'. Kleinschaliger van opzet als zijn grote broer in Deventer maar zeker zo gezellig! Op beide evenementen is De Gelderse Roos vertegenwoordigd. Twee aanraders als het om sfeerschetsen gaat; beide vinden plaats in de decembermaand.