17e eeuwse Heelmeesters

Naast de pestdokters-act, biedt de Gelderse Roos ook zeventiende eeuwse 'Heelmeesters' oftewel chirurgijns. Hierbij kan een groep personen worden ingezet bestaande uit de utrechtse rector Willem van Straten, twee heelmeesters, twee verpleegsters en natuurlijk een aantal bedlegerige patiënten die lijden aan de meest verschrikkelijke kwalen. Twee mobiele bedsteden completeren het geheel.

Technieken

De oude heelmeesterstechnieken van weleer worden opnieuw leven ingeblazen! Zo zijn er demonstraties aderlaten, koppen zetten, piskijken, beroken, wonden dichtbranden en keisnijden. Toeschouwers worden op meer of mindere basis van vrijwilligheid deskundig behandeld door ons geneeskundig personeel.

De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp - Rembrandt van Rijn

Onderwijs

In de zeventiende eeuw was er natuurlijk regelmatig sprake van kwakzalverij, maar er werd in deze periode ook veel medisch onderwijs gegeven; denk maar aan het schilderij 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' uit 1632 door Rembrandt van Rijn. Rembrandt schilderde dit groepsportret van zeven chirurgijns en de medicus Nicolaes Tulp in 1632.