Bijzondere buidels en beurzen

Een portemonnee zoals we die heden ten dage allemaal wel bij ons hebben, is een twintigste eeuwse uitvinding. Tegenwoordig kennen we betaalmiddelen als bankbiljetten, creditcards en pin-passen. Het eerste nederlandse bankbiljet dateert van 1814. Voor die tijd -en eigenlijk tot in de twintigste eeuw- was muntgeld het betaalmiddel voor de burger.

Riem

Muntgeld werd in den regel bewaard in een buidel oftewel beurs, die dus niet in een kledingzak gedaan kon worden, maar bevestigd werd aan de riem, om de middel gegord. Het begrip 'zakkenroller' is dus ook relatief modern; vroeger sprak men van 'beurzensnijders', de leren riem aan de buidel (die soms zeer lang was) werd doorgesneden en de dief was met beurs gevlogen.

Authentieke Reconstructie

Naast de standaardbuidels die wij in ons assortiment voeren, bieden wij nu ook een speciale reconstructie van een geplooide beurs. Middels een speciaal procédé worden er regelmatige plooien in de beurs geperst. Al dan niet wordt er gebruik gemaakt van een tuigleren inzetstuk, dat dan ook nog eens ruikelijk versierd is. De sluiting is authentiek en bestaat uit twee handgeslagen trekkoordjes voorzien van houten kralen. Dergelijke geplooide buidels kwamen in de Romeinse tijd al voor en werden tot in het begin van de twintigste eeuw nog wel gezien op bijvoorbeeld veemarkten.

Archeologie

De buidels hier afgebeeld zijn gebaseerd op archeologische vondsten uit o.a. Dordrecht. Voor meer informatie en prijzen, neem contact met ons op.